14.09.2022

Huizen slimmer ontwerpen om echt energieneutraal te bouwen (podcastaflevering #5)

Voor nieuwbouwprojecten in Nederland geldt op dit moment de BENG-norm: Bijna Energie Neutraal. Maar als het aan hoogleraar Climate Design & Sustainability (TU Delft) Andy van den Dobbelsteen ligt, gaan we verder. Tijd voor energieopwekkende huizen! In een nieuwe aflevering van Toekomstbestendig Bouwen over energieneutraal bouwen legt hij uit hoe we aan die hogere standaard kunnen voldoen. Daarvoor moeten we volgens Andy voorbij de gadgets kijken en slimmer gaan bouwen.

In de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ geeft Zegert van der Linde een verdieping op de 6 pijlers van duurzaam woningen bouwen: inspiratie voor iedereen die onze leefomgeving duurzaam en toekomstbestendig wil maken met duurzame woningbouw. In de afleveringen dagen gasten ons uit om maximaal gebruik te maken van alle mogelijkheden op het gebied van onder meer circulair, energieneutraal en klimaatadaptief bouwen.

‘Ontwerpen mét en tégen de zon’

De vijfde aflevering gaat over energieneutraal bouwen. Andy van den Dobbelsteen geeft zijn visie. “We moeten gaan ontwerpen met en tegen de zon. We bouwen nu woningen met grote ramen, voor het licht. Maar die ramen verliezen ‘s winters veel energie en ‘s zomers pakken ze veel zon en warmte. En we moeten zorgen dat we gebouwen neerzetten die geschikt zijn om grote zomerhitte te weerstaan. Ze moeten regenwater kunnen opvangen, opslaan en gebruiken en ze moeten veel groener zijn.”


Nieuwsgierig naar wat Andy van den Dobbelsteen nog meer heeft te vertellen?
Luister snel deze podcastaflevering!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze