18.10.2022

Bouwen met non-virgin materialen vraagt om een andere manier van denken (podcastaflevering #7)

De ontwikkeling en het gebruik van non-virgin bouwmaterialen staan nog in de kinderschoenen. Maar toch moeten we toe naar een circulaire bouwsector, daarvan is Merel Stolker van C-creators overtuigd. Het mag alleen wel een stuk sneller! In deze aflevering van Toekomstbestendig Bouwen legt ze uit waarom deze ‘materialentransitie’ nog zo langzaam op gang komt. Het belangrijkste is eigenlijk dat we voor circulair bouwen heel anders moeten gaan nadenken over onze nieuwbouw. Want als je over 30, 40 of 50 jaar materialen uit een oude woning een nieuw leven wilt geven, dan moet je daar nu al rekening mee houden. “Slopers zijn bezig met een gebouw aan het eind van de levensduur. Die weten exact wat er wel of niet hergebruikt kan worden. Ga met hen in gesprek en kijk met elkaar wat er werkt.”

In de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ geeft Zegert van der Linde een verdieping op de 6 pijlers van duurzaam woningen bouwen: inspiratie voor iedereen die onze leefomgeving duurzaam en toekomstbestendig wil maken met duurzame woningbouw. In de afleveringen dagen gasten ons uit om maximaal gebruik te maken van alle mogelijkheden op het gebied van onder meer circulair, energieneutraal en klimaatadaptief bouwen.

‘We zijn de aarde aan het vernietigen’

De zevende aflevering gaat over hergebruik van materialen. Merel Stolker geeft haar visie op circulair bouwen. “Heel veel materialen kunnen niet meer geleverd worden. Als we op deze manier op zogeheten virgin materialen blijven vertrouwen, dan stopt het een keer. We zijn de aarde elke stukje voor stukje aan het vernietigen. Kijk eens naar de partijen die bezig zijn met de recycling van beton. Die zien al die betonnen gebouwen vernietigd worden. Zij vragen zich af wat we met dat beton kunnen. Kunnen we dat beton splitsen in losse grondstoffen en daar weer nieuw beton van maken?”


Nieuwsgierig naar wat Merel Stolker nog meer heeft te vertellen?
Luister snel deze podcastaflevering!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze