31.07.2023

Energieneutraal bouwen en daar voorbij: ontwerpen met én tegen de zon

Voor nieuwbouwprojecten in Nederland geldt op dit moment de BENG-norm: Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Maar als het aan hoogleraar Climate Design & Sustainability (TU Delft) Andy van den Dobbelsteen ligt, gaan we verder. Tijd voor energieopwekkende huizen! In een podcastaflevering van Toekomstbestendig Bouwen over energieneutraal bouwen legt hij uit hoe we aan die hogere standaard kunnen voldoen. Daarvoor moeten we volgens Andy voorbij de gadgets kijken en slimmer gaan bouwen.

Andy van den Dobbelsteen geeft zijn visie: “We moeten gaan ontwerpen met en tegen de zon. We bouwen nu woningen met grote ramen, voor het licht. Maar die ramen verliezen ‘s winters veel energie en ‘s zomers pakken ze veel zon en warmte. En we moeten zorgen dat we gebouwen neerzetten die geschikt zijn om grote zomerhitte te weerstaan. Ze moeten regenwater kunnen opvangen, opslaan en gebruiken en ze moeten veel groener zijn.”

Nieuwsgierig naar wat Andy van den Dobbelsteen nog meer heeft te vertellen?
Luister snel deze podcastaflevering!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze