01.12.2023

Circulair bouwen: duurzaam en steeds vaker betaalbaar (podcastaflevering S2#3)

De ontwikkeling van biobased bouwen neemt een vogelvlucht, ziet Imme Groet, programmasecretaris bij het convenant houtbouw van de MRA. “Ik zie nu zulke investeringen gebeuren, dat die trein niet meer te stoppen is.” In de nieuwste aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen bespreekt ze met Tim Vermeend, oprichter van Urban Climate Architects, hoe biobased materialen de grondstoffen van de toekomst zijn.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

Houtbouw optimaliseren

Omdat het project Urban Woods nog niet gebouwd is, kon de opname daar niet plaatsvinden. Maar dit project voor hoogbouw in Delft is een prachtig voorbeeld van houtbouw. “Hout kan heel veel, maar het nadeel is dat er weinig kennis over is”, stelt Vermeend. Betonbouw is al geoptimaliseerd. “Hoe meer focus op houtbouw komt, hoe meer engineers ermee werken, hoe beter en betaalbaarder het wordt.”

Het traditionele systeem omdenken

Volgens Groet moeten we omdenken: “In ons traditionele systeem zien we aanpassingen als een belemmering, terwijl dat in de realiteit geen belemmering hoeft te zijn.”

Benieuwd naar de ontwikkeling van circulair bouwen?

Luister snel deze podcastaflevering!

Tip: abonneer je op de podcast (klik in Spotify op ‘Volgen’), zodat je de volgende aflevering sneller ziet.