28.02.2024

Ander voorstel voor nieuw beleid MPG nodig

‘Dit druist in tegen alle ambities op het gebied van biobased en houtbouw’

Een aantal organisaties vraagt minister De Jonge om met een nieuw voorstel te komen voor zijn MPG-beleid. Dat schrijft Cobouw in een artikel. Onder de partijen die deze vraag stellen zitten Metropoolregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland, twee van de aanjagers van Toekomstbestendig Bouwen.

Wat is MPG? MPG staat voor MilieuPrestatie Gebouwen en is een belangrijk criterium bij duurzame woningbouw: een lage MPG geeft aan dat er duurzaam materiaal wordt gebruikt. Nu is de MPG-norm 0,8. Het is eenvoudig om daar aan te voldoen. In het voorstel dat nu op tafel ligt voor het aanscherpen van de MPG-norm moet elk bouwmateriaal worden beoordeeld op 19 elementen. Dat zou ‘slecht uitpakken voor biobased bouwmaterialen’ en voor ‘ruis’ zorgen. Noord-Holland benadrukt: “We hebben juist een eenduidige koers nodig om de woningbouw te versnellen en toekomstbestendig te maken.”

Ook aan de slag met duurzame woningbouw en biosbased materialen? Onderteken ook het convenant en sluit aan bij het platform Toekomstbestendig Bouwen via toekomstbestendigbouwen.nl/mee-doen.