29.02.2024

Toegevoegde waarde in klimaatadaptief bouwen (podcastaflevering S2#5)

Hoe langer we duurzame maatregelen uitstellen, hoe duurder het wordt. Dat stelt Mark Bode, directeur en oprichter van Rebel Flora & Fauna. “Als we de huidige klimaatscenario’s doorrekenen, dan is de schade die potentieel toegebracht kan worden aanzienlijk.” In deze aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen bespreekt hij met Dirk van Peijpe, directeur en oprichter van De Urbanisten, de uitdagingen van klimaatadaptief bouwen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Mark Bode, Zegert van der Linde en Dirk van Peijpe in gesprek over klimaatadapatie

Toekomstbestendige hemelwateropvang

Deze aflevering is opgenomen bij De Urbanisten in Rotterdam, die in deze stad het eerste waterplein ter wereld hebben ontworpen. “Het plein is ook een berging van regenwater wanneer het heel hard regent”, legt Van Peijpe uit. “De volgende dag is dat regenwater weg en kun je datzelfde waterplein weer voor andere activiteiten gebruiken.”

De voordelen van klimaatadaptief bouwen

Rebel Flora & Fauna kijkt naar de kosten én baten van klimaatadaptief bouwen, vertelt Mark Bode. “Baten zijn enerzijds vermeden schade, dus wat voor schade kunnen we voorspellen en wat kun je met deze maatregelen dan voorkomen?” Anderzijds heb je, als je voor groen kiest, de baten van een groene omgeving: opvang van fijnstof, hittereductie, wateropvang en gezondheidsvoordelen. “Als je een wijk gaat ontwikkelen, kijk dan eerst naar hoeveel je met groen kunt doen, want dan heb je niet alleen potentieel lagere kosten maar ook potentieel veel hogere opbrengsten.”

Waarom is het waterplein een bijzondere manier van hemelwateropvang? En hoe creëren we waarde met klimaatadaptief bouwen?

Luister snel deze podcastaflevering!

Tip: abonneer je op de podcast (klik in Spotify op ‘Volgen’), zodat je de volgende aflevering sneller ziet.