27.05.2024

Zonder betrouwbare energielevering geen woningen: de toekomst is netneutraal bouwen (podcastaflevering S2#6)

We hebben een veelheid aan oplossingen nodig voor de netcongestie in Nederland, stelt Ad Vlems. Hij is voorzitter van Ecodorp Boekel. “We moeten beseffen dat we in een transitiefase zitten naar die duurzame samenleving, waarin we het net niet overbelasten.” In deze aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen bespreekt hij met Maarten van Blijderveen, energiearchitect bij Aliander, hoe we ondanks overbelasting van het energienet toch huizen kunnen blijven bouwen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Zegert van der Linde, Ad Vlems en Maarten van Blijderveen voor de CESAR Warmteaccu in Ecodorp Boekel.

Energie besparen, daar begint het mee

Deze aflevering is opgenomen in Ecodorp Boekel. Hier is een warmteaccu geïnstalleerd, waardoor de woningen niet aangesloten zijn op het energie- en gasnet. De aannemer kwam met het idee toen het grondwerk al begonnen was. Dat is bijzonder, want hij heeft er geen voordeel bij. “Maar het begint met energie besparen”, legt Vlems uit, die ook bestuurslid is van een energiecoöperatie. “Daar leer je dat energie besparen het allerbelangrijkste is, daarna pas ga je geld uitgeven om energie op te wekken. Dus vandaar dat we heel goed geïsoleerde huizen hebben.”

Een extra reden om te besparen, geeft Van Blijderveen: “Ondanks dat het heel slim is, het is de accu echt een groot ding dat in de wijk staat.” Hij ziet kansen in besparen en lokale energie-opslag. “Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te transporteren. En als de gascentrale in de wijk staat, hoeft het niet uit Eemshaven te komen.”

Warmteaccu als verdienmodel?

Achteraf had de accu de helft kleiner kunnen zijn. Als je hem aansluit op het net, wil de netbeheerder betalen om de accu te kunnen gebruiken als het net overbelast raakt. “Dit gebeurt bij een volgend project”, vertelt Vlems. “Dat bespaart materialen en geld. En ze krijgen gratis stroom van de netbeheerder waarmee ze de accu kunnen opwarmen en volpompen. Als het stroom heel duur wordt, kunnen ze het weer verkopen aan het net. Ze hadden berekend dat ze daar een ton per jaar mee kunnen verdienen als woonwijk.”

Hoe werkt zo’n accu nou? En is het de energieverzekering voor de toekomst? Ook batterijen op wieltjes passeren de revu. Luister ‘m nu!

Luister snel deze podcastaflevering!

Tip: abonneer je op de podcast (klik in Spotify op ‘Volgen’), zodat je de volgende aflevering sneller ziet.