25.10.2024

Congres Toekomstbestendig Bouwen  

Bouwsector en overheden nemen met convenant verantwoordelijkheid voor sneller en toekomstbestendig bouwen  

Sneller, betaalbaarder en met oog op de lange termijn woningen bouwen vraagt om eenduidige afspraken tussen overheid en markt. Dat kan opgelegd worden via regels, dat kan ook door afspraken te maken. Inmiddels meer dan 140 publieke en private partners nemen de verantwoordelijkheid om de afspraken uit het Convenant Toekomstbestendig Bouwen na te leven en deze door te ontwikkelen. Voor het jaarlijkse congres Toekomstbestendig Bouwen op 24 oktober kwamen meer dan 200 mensen naar de Prodentfabriek in Amersfoort om de nieuwste versie van het convenant te lanceren, meer dan 15 nieuwe ondertekenaars welkom te heten en inspiratie op te doen over toekomstbestendig bouwen. 

15 nieuwe ondertekenaars convenant, waaronder gemeente Hilversum 

Onder meer Heutink Groep, adviesbureau Merosch, Cirkelstad, gemeente Hilversum en AG NOVA Architecten ondertekenden het Convenant Toekomstbestendig Bouwen tijdens het congres. Daarmee komt het aantal ondertekenaars op meer dan 145 uit, waaronder meer dan 50 gemeenten en meer dan 50 ontwikkelaars en bouwbedrijven. Elke organisatie heeft zijn eigen motivatie. Directeur Helmich Heutink: “Heutink Groep wil graag samen bijdragen aan het versnellen en toekomstbestendig maken van de woningbouw.” AG NOVA Architecten sluit zich aan vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tot verduurzaming. En gemeente Hilversum wil graag op een marktgedragen manier de toekomstbestendigheid van nieuwbouw verbeteren. 

Convenant 2.0 gelanceerd: geharmoniseerd, concreet en consistent 

De provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht nemen hun verantwoordelijkheid om samen met alle ondertekenaars het convenant te blijven ontwikkelen. Gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht lanceerde tijdens het congres de nieuwste versie van het convenant: een nieuwe en aangescherpte (bovenwettelijke) standaard voor toekomstbestendig bouwen. Deze versie kwam tot stand na kennissessies en feedbackmomenten met de partners van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen. Het toetsingskader is geharmoniseerd met de leidraad van Het Nieuwe Normaal en de landelijke Maatlat Groene Klimaatadaptieve Gebouwde Omgeving. Daarmee is de ontwikkeling van één landelijke standaard voor toekomstbestendig bouwen weer een stap dichterbij. 

Rob van Muilekom, gedeputeerde provincie Utrecht: “Deze nieuwe versie en de nieuwe ondertekenaars zijn een cadeautje voor minister Keijzer. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaat aannemen en verder invulling gaat geven. Op de Woontop van binnenkort moet dit onderwerp op de agenda.” Van Muilekom deed een duidelijke oproep aan de andere 8 provincies om snel aan te sluiten.  

Minister ziet verantwoordelijkheid bij gemeenten en marktpartijen 

Tijdens het congres zijn de partners, vooruitlopend op de Woontop, verder in gesprek gegaan over toekomstbestendig bouwen in Nederland. Hoe is toekomstbestendig  bouwen mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid? En zodat versnellen mogelijk blijft. De woningbouw in Nederland ontwikkelt zich razendsnel als het gaat om de kwaliteit van de woningen. Dat betekent dat bij nieuwbouwhuizen steeds meer rekening wordt gehouden met toekomstbestendigheid, gelet wordt op hernieuwbare energie, circulariteit, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, natuurinclusiviteit en een gezonde leefomgeving.  

Ook het regeerprogramma onderkent het belang van de koers die al meer dan 145 partners met het Convenant Toekomstbestendig Bouwen volgen. Minister Keijzer ziet voor bovenwettelijke regelgeving vooral een verantwoordelijkheid bij gemeenten en marktpartijen. De sector neemt met het convenant in de hand die verantwoordelijkheid en de partners van het convenant laten zien wat er nu al kan.

Benieuwd hoe het congres eruit zag? Lees het verslag van de middag met nog meer beeldmateriaal.