Het Convenant Toekomstbestendig Bouwen steunt een aantal voorstellen uit het eindrapport STOER om woningbouw te versnellen. Wij stellen echter dat vrijwillige publiek-private convenanten, zoals het Convenant Toekomstbestendig Bouwen, wél rechtsgeldig en maatschappelijk zeer relevant zijn onder de Omgevingswet.
Als, zoals het rapport aangeeft, vrijwillige bovenwettelijke duurzaamheidsafspraken in de toekomst tegengehouden worden, heeft dit volgens onze partners ongewenste gevolgen. Volgens hen leidt het tegenhouden van deze vrijwillige ambities juist tot onnodige aanpassingskosten, marktverstoringen en een lager kwaliteitsniveau in de woningvoorraad. Het eindrapport STOER schiet in dat opzicht zijn doel voorbij.
In het belang van de versnelling van de woningbouw, een gelijk speelveld en goede aansluiting op Europese regelgeving pleiten wij voor de standaardisatie van duurzaamheidsindicatoren op basis van de Woontop, afspraak 12. Daarom blijven wij ons onverminderd inzetten voor de implementatie en doorontwikkeling van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen.