16.11.2023

Het huis van de toekomst staat in een gezonde leefomgeving (podcastaflevering S2#2)

Bij de bouw van woningen zijn maatregelen nodig die onze gezondheid beschermen én bevorderen. Dat stelt Sanne Botterweg, partner bij Urban Sync, in de nieuwste aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen. Samen met Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, bespreekt ze hoe we bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in woningen kunnen verbeteren én gezond gedrag bevorderen. Want: het huis van de toekomst staat in een gezonde leefomgeving.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

Zorg dat mensen gezonde gemeenschappen gaan creëren

Deze aflevering vindt het gesprek plaats in het recent gebouwde appartementencomplex Rhapsody in Amsterdam. “Bij de bouw wilden we dat mensen gezonde gemeenschappen gaan creëren”, zegt Botterweg. “We weten immers dat in een gezonde gemeenschap de kans groter is dat je gezonde gedragingen hebt. We hebben bijvoorbeeld ruimten gefaciliteerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Zorg voor een goede luchtkwaliteit

Omdat het gebouw vlak langs de snelweg staat, is ook aandacht geweest voor de luchtkwaliteit. “De kwaliteit van de buitenlucht, daar kun je als bewoner niets aan doen”, legt Jacobs uit. “Geef mensen de mogelijkheid om de ramen dicht te houden. Dat kan al makkelijk door in een balansventilatie een filter tegen fijnstof te installeren.”

Hoe bouw je met het oog op een gezonde leefomgeving?

Luister snel deze podcastaflevering!

Wil je nog meer weten over toekomstbestendige woningbouw en inspiratie opdoen? Kom dan naar het Toekomstbestendig Bouwen-event op 23 november 2023! Schrijf je in via deze website.

Tip: abonneer je op de podcast (klik in Spotify op ‘Volgen’), zodat je de volgende aflevering sneller ziet.