23.05.2024

Eerste woningcorporatie tekent het convenant, samen met vier gemeenten

Wooncorporatie Kennemer Wonen heeft het convenant Toekomstbestendig Bouwen ondertekend. Als eerste woningcorporatie sluiten zij zich bij het convenant aan. Samen met de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo tekenden zij in het voormalige Rabobank-gebouw aan de Heereweg in Schoorl.

De locatie is bewust gekozen: de grond en het gebouw zijn in bezit van de gemeente Bergen, maar zal bouwrijp verkocht worden aan Wooncorporatie Kennemer Wonen. Zij gaan hier sociale huurwoningen bouwen. De sloop en de overdracht aan Kennemer Wonen laat zien hoe de gemeente en woningcorporatie samenwerken. Met aandacht voor circulariteit: waar mogelijk worden de grondstoffen opnieuw gebruikt voor het bouwproces.

Woningcorporaties en gemeenten staan voor een grote bouwopgave. Door aan te sluiten bij het convenant hoopt Kennemer Wonen makkelijker duurzaam te bouwen aan betaalbare, gezonde en toekomstbestendige woningen. Krista Walter, directeur-bestuurder Kennemer Wonen, vertelt hierover: “De woningnood is nog steeds ontzettend hoog. Wij willen tot en met 2030 1.500 sociale huurwoningen toevoegen aan ons bezit. Dit convenant moet het makkelijker maken om dit duurzaam te kunnen realiseren.” Door samen te werken, kan er toch tempo gemaakt worden in de sociale woningbouw, ondanks groeiende problemen als klimaatverandering, grondstoffenschaarste en afname van de biodiversiteit.

Met deze 5 nieuwe organisaties zijn er in totaal 130 organisaties aangesloten bij Toekomstbestendig Bouwen. Het convenant ondertekenen en aansluiten bij het platform kan nog steeds via toekomstbestendigbouwen.nl/mee-doen.

Bekijk het dashboard met alle aangesloten organisaties