13.12.2024

Vooraf uitvragen: een duidelijke uitvraag zorgt voor een duidelijk plan (podcastaflevering S2#7)

Om duurzame, toekomstbestendige woningbouw de standaard te maken, is het belangrijk dat opdrachtgevers aan het begin van het traject hun ambities opnemen in de uitvraag, stelt Trienke Lantinga, projectmanager bij Circulair Friesland. “Veel van de betrokken partijen in de bouw zijn er klaar voor om toekomstbestendig te bouwen. Ze hebben alleen nog behoefte aan een duidelijke vraag vanuit de opdrachtgever.” In deze aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen bespreekt Lantinga met Hein de Haan, wethouder van Leeuwarden, hoe we eenheid kunnen creëren tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, met betrekking tot duurzame woningbouw.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vasthouden en vrijheid geven

Opdrachtnemers geven dus steeds vaker aan dat ze klaar zijn om duurzaam te bouwen, maar dat ze graag vanuit de opdrachtgever duidelijk krijgen wat van ze verwacht wordt en welke eisen er gesteld worden aan het project. Opdrachtgevers kunnen dit vaststellen in hun uitvragen, door dit op te nemen in hun tenders. Maar naast deze duidelijkheid vinden verschillende partijen de vrijheid voor innovatie ook belangrijk. “Ergens wil je dat je voor iedereen duidelijk maakt wat de bedoeling is, maar je wilt ook ruimte overlaten voor innovatie en voor mensen om eigen oplossingen te bedenken. Dat is nog wel lastig om balans in te vinden”, vertelt De Haan. “Bestaande normen zoals Het convenant en Het Nieuwe Normaal zijn daarom denk ik essentieel in de basis, maar we moeten niet zorgen dat dit verdere innovatie in de weg zit.”

Functioneel uitvragen

“Wij horen ook veel over deze tegenstrijdigheid”, vertelt Lantinga. “Daarom is ons advies om functioneel uit te vragen. Laat de innovatiekracht liggen bij de opdrachtnemers, aangezien zij vaak oplossingen weten die passen bij de eisen en ambities van de opdrachtgever.” Volgens Lantinga is het prima voor opdrachtgevers om aan te geven dat huizen energiezuinig gebouwd moeten worden bijvoorbeeld, maar dat opdrachtgevers niet zelf moeten invullen hoe dit gaat gebeuren. Op deze manier krijgt de markt de ruimte om dit zelf in te vullen en te komen met innovatieve ideeën.

Tendertool

Voor partijen die aan het begin hun duurzaamheidsambities duidelijk willen ‘neerleggen’, wat bijdraagt aan de eenheid binnen een project, is er een tendertool ontwikkeld. “De tendertool helpt gemeenten en andere aanbestedende partijen om hun tenders goed in te richten. Vervolgens helpt de tool de opdrachtgever bij het hele proces, van ontwikkeling tot gunningscriteria”, aldus Lantinga, die meewerkte aan de tendertool.

Hoe zorgen we voor eenheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers, zodat ze samen toewerken naar een groenere toekomst door middel van duurzame woningbouw?

Luister snel deze podcastaflevering!

Dit was voorlopig de laatste podcastaflevering van seizoen 2.