Afgelopen week presenteerde het kabinet-Schoof zijn regeerprogramma. Wat zeggen de plannen over toekomstbestendig bouwen?
Integrale en gebiedsgerichte keuzes maken
Het kabinet vindt, net als de partijen van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen, het maken van ‘integrale en gebiedsgerichte ruimtelijke keuzes’ belangrijk. En het kabinet wil ‘toekomstbestendig ontwikkelen met kwaliteit’ (pagina 29), iets waar het Convenant Toekomstbestendig Bouwen invulling aan kan geven.
Doelen van het convenant in het regeerprogramma
De ambities van het Convenant toekomstbestendig bouwen zijn ook terug te vinden bij dit nieuwe kabinet. In het regeerprogramma valt te lezen dat het kabinet de mogelijkheden wil benutten van ‘innovatieve, conceptuele en industriële bouw’ om de woningbouw sneller, betaalbaarder, duurzamer en klimaatadaptief te maken (pagina 30).
Pijlers Convenant in het programma
Het regeerprogramma onderkent expliciet verschillende pijlers van het Convenant. Zo staan er maatregelen genoemd die beantwoorden aan verschillende indicatoren van de pijler Circulariteit. De landbouw kan een sleutelrol spelen voor de bouw als teler van biogrondstoffen, zoals bijvoorbeeld vezelgewassen voor toepassing in de bouwsector, staat er (pagina 33). En in de Rijksbegroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening staat ook dat ‘circulair bouwen’ door richtlijnen en regelgeving wordt gestimuleerd.
Er wordt verder aangegeven dat er landelijke kaders komen op het gebied van groen en klimaatbestendig bouwen en inrichten. Verder staat in het regeerakkoord ook de behoefte aan veilige, prettige en gezonde leefomgevingen om te wonen, werken en ontmoeten duidelijk op het netvlies (pagina 34), zoals ook de pijler Gezonde Leefomgeving beoogt.
Komend jaar aan de slag met Europese richtlijn
Het kabinet is van plan verder te werken aan de invulling van Europese richtlijnen op het gebied van bouwen (pagina 33). Dit is ook terug te zien in de Rijksbegroting Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daar staat dat het ministerie in 2025 aan de slag gaat met de implementatie van de Europese richtlijn die voorzien in een toename van renovaties van gebouwen en het aanscherpen van duurzame eisen aan nieuwbouw, om klaar te zijn voor de toekomst.
De implementatie van het Convenant als quick win
Het nieuwe kabinet laat met deze plannen zien dat het een koers volgt waarin de doorontwikkeling van Toekomstbestendig Bouwen in Nederland ruimte krijgt en kansen biedt. Overheden, ontwikkelende en bouwende partijen doen er daarom goed aan om te profiteren van eenduidige kaders, zoals vastgelegd in het Convenant. Die kaders implementeren en uitdragen betekent meteen voorbereid zijn op aankomende Europese regelgeving.