03.11.2023

Natuurinclusief bouwen: biodiversiteit bevorderen samen met bewoners (podcastaflevering S2#1)

Natuurinclusief bouwen is redeneren vanuit een natuurinclusief systeem. Je begint dan met de natuur die er al is, stelt Jan Willem Burgmans, programmamanager klimaatadaptatie en biodiversiteit bij Heijmans. “En onze verantwoordelijkheid gaat door in de gebruiksfase. Zonder inzet van de bewoners gaat het immers geen succes worden.” In de nieuwste aflevering van de podcast Toekomstbestendig Bouwen bespreekt hij met Timo Roeke, senior Natuurbeschermer bij de Vogelbescherming, hoe we ook in nieuwbouwprojecten biodiversiteit kunnen herstellen.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

In het tweede seizoen van de podcast ‘Toekomstbestendig Bouwen’ gaat podcastmaker Zegert van der Linde in gesprek met kenners en koplopers op een voorbeeldlocatie. Samen gaan ze op zoek naar kennis en inspiratie voor de leefomgeving van de toekomst. In de afleveringen dagen gasten ons uit om groen, gezond en duurzaam te bouwen.

Grote bouwbedrijven verder met Basiskwaliteit Natuur

Deze aflevering vindt het gesprek plaats in De Groene Belevenis, vlakbij de Maanwijk in Leusden. “De mate waarin natuurinclusief bouwen is toegepast is ontzettend mooi om te zien”, vindt Roeke. “Ik zie dat grote bouwbedrijven verder zijn met de Basiskwaliteit Natuur dan onze overheid dat is.” De Basiskwaliteit Natuur wordt door sommige organisaties beschouwd als een basis waar een omgeving minimaal aan moet voldoen.

Wet- en regelgeving zorgen voor gelijk speelveld

Bedrijven als Heijmans zijn zich bewust dat natuurinclusief bouwen de toekomst is. Daarom zijn ze blij dat er door wet- en regelgeving steeds meer een gelijk speelveld komt. “Water en bodem moeten sturend zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Ik ben blij dat dit steeds meer opgenomen wordt in beleidsstukken.” Burgmans hoopt dat dit de nieuwe standaard wordt.

Biodiversiteit, bewoners en natuurbeheer, alles komt voorbij in deze podcast.

Luister snel deze podcastaflevering!

Wil je nog meer weten over toekomstbestendige woningbouw en inspiratie opdoen? Kom dan naar het Toekomstbestendig Bouwen-event op 23 november 2023! Schrijf je in via deze website.

Tip: abonneer je op de podcast (klik in Spotify op ‘Volgen’), zodat je de volgende aflevering sneller ziet.